Látványos felvétellel ünnepli a NASA a Hubble születésnapját

Kategória: 
Ma 28 éve, hogy felbocsátották a NASA űrteleszkópját, a Hubble űrtávcsőt. A NASA az űreszköz egyik lenyűgöző felvételével ünnepli meg az évfordulót.
 

A Hubble 1990. április 24-én indult útjának, és a kezdeti nehézségek ellenére végül rendkívül sikeressé vált. Az űreszköz nagyjából 163 500-szor kerülte meg a Földet, több mint egymillió képet készített az űr különböző objektumairól, 153 terabyte adatot gyűjtött, és mintegy 15 500 tanulmány elkészítésében segített.

A teleszkóp nemrég közzétett képén a Lagúna-köd látható – írja az IFLScience. A Földtől mintegy 4 000 fényévre fekvő csillagközi gázfelhő megközelítőleg 55 fényév széles. Az objektum olyan fényes, hogy akár egy távcsővel is meg lehet figyelni az éjszakai égbolton, a részletekért azonban érdemes a Hubble felvételét is megtekinteni.

A kép középpontjában egy igen aktív csillag, a Herschel 36 látható. A fiatal égitest 200 000-szer fényesebb, 32-szer nagyobb tömegű és nyolcszor forróbb a Napnál. Az objektumból származó UV-sugárzás és napszél olyan erősek, hogy teljesen átrendezik a közelben elhelyezkedő gáz- és portömegeket.

A köd lagúnaszerűen elhelyezkedő sávjai után kapta a nevét.

A Herschel 36 aktivitásának hatására alakultak ki a ködben azok a lyukak, melyeken keresztül megcsodálható az objektum belseje. A Lagúna-ködben a forró por és gáz kiváló környezetet biztosít az új csillagok születésének.

To celebrate its 28th anniversary in space the NASA/ESA Hubble Space Telescope took this amazing and colourful image of the Lagoon Nebula. The whole nebula, about 4000 light-years away, is an incredible 55 light-years wide and 20 light-years tall. This image shows only a small part of this turbulent star-formation region, about four light-years across. This stunning nebula was first catalogued in 1654 by the Italian astronomer Giovanni Battista Hodierna, who sought to record nebulous objects in the night sky so they would not be mistaken for comets. Since Hodierna’s observations, the Lagoon Nebula has been photographed and analysed by many telescopes and astronomers all over the world. The observations were taken by Hubble’s Wide Field Camera 3 between 12 February and 18 February 2018.

Kép: NASA/ESA/STScI

A látványos kép remek módszer az évforduló megünneplésére. Bár a Hubble már 28 éves, egyelőre nem tűnik úgy, hogy missziója a közeljövőben véget érne. A becslések alapján az űrtávcső csak a 2030-as években fog visszazuhanni a Föld légkörébe, ahol meg is semmisül majd.ParaHír Könyvajánló: Ted Chiang: Érkezés - Életed története és más novellák 

Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés. Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják.

Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Forrás: 
24.hu