A világegyetem végéről írt Stephen Hawking utolsó tanulmányában

Kategória: 
A neves fizikus két héttel a halála előtt olyan tanulmányt nyújtott be, melyben megjósolta a világvégét, és leírta, hogy a tudósok miként találhatnak bizonyítékokat más univerzumok létezésére.
 
 

Stephen Hawking még a halálát megelőző időszakban sem hagyta abba a munkát – írja a Metro. Thomas Hertog, a Leuveni Katolikus Egyetem munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint kollégája Nobel-díjat kaphatott volna legújabb kutatásáért. Az új tanulmány egy olyan kérdéssel foglalkozott, amely 35 éve tartotta lázban a tudóst. 1983-ban Hawking James Hartle fizikussal kidolgozta az univerzum határ-feltételét, mely szerint az ősrobbanás előtt nem létezett semmi. Az elmélet ugyanakkor azt is feltételezi, hogy több ősrobbanás is volt, melyek több világegyetemet is létrehoztak.

 


ParaHír Könyvajánló: Zima Szabolcs: A makedón összeesküvés

"Az iskolában a fizika volt a legunalmasabb tantárgy, mert olyan könnyű és magától értetődő volt." Stephen Hawking a Világegyetem titkainak felderítéséről szóló sikerkönyvek egész sorával kápráztatta el a világ olvasóközönségét. Korunk talán legnagyszerűbb kozmológusa most először befelé tekint, és saját életét és szellemi fejlődését tárja az olvasó elé. 

Érdekelne a könyv? << KATT >>


 

 

Az új tanulmányban Hawking és Hertog azt mutatta be, hogy miként azonosíthatóak más univerzumok nyomai. A szerzők emellett azt is leírták, hogy a csillagok energiájának elfogyása miatt miként sötétedhetnek el az egyes világegyetemek.

A tanulmány megosztotta a szakmát: voltak, akik nem ismerték el a jelentőségét, más szakértők azonban azt mondták, efféle tanulmányra van szüksége a kozmológiának. Carlos Fenk, a Durhami Egyetem kutatója szerint korábban nem létezett módszer más univerzumok vizsgálatára. A szakértő szerint Hawking azt feltételezte, hogy a többi világegyetem nyomot hagyott az univerzumunkban jelen lévő háttérsugárzáson, a jelek pedig megfelelő műszerrel mérhetőek.

Amennyiben tényleg sikerülne más világegyetemek nyomaira bukkanni, az az utóbbi idők legnagyobb tudományos áttörése lehetne.

Forrás: 
24.hu