Stephen Hawking utolsó figyelmeztetése: sötét jövő jön, ha nem teszünk valamit

Kategória: 

Sötét jövőt jósolt az emberiségnek, ha nem teszünk valamit a klímaváltozás ellen. Az pedig, hogy Amerikai kilépett a párizsi klímaegyezményből, Hawking szerint átlökte a bolygót a kritikus határon.

Szerda reggelre virradóra szomorú hírt közölt Stephen Hawking családja: a brit elméleti fizikus 76 éves korában meghalt. A világ (egyik) legokosabb emberének tartott Hawking amellett, hogy munkásságával ismét a popkultúra részévé tette a tudományt, életét a világegyetem, a fekete lyukak és az ősrobbanás kutatásának szentelte, az utóbbi években egyre többet szólalt meg egy jóval kézzelfoghatóbb dolog: a klímaváltozás ügyében is – írja az Earther.

Hawking tavaly tett sötét jóslata szerint az emberiségnek már csak 100 éve van hátra a Földön: ahhoz, hogy túléljük a beetségek, a túlnépesedés és a klímaváltozás okozta katasztrofális következményeket, 100 éven belül kolonizálni kell a Marsot és el kell hagynunk a Földet. Amikor pedig az amerikai elnök Donald Trump bejelentette, az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, Hawing úgy fogalmazott: ezzel gyakorlatilag átlökik a bolygót azon a kritikus ponton, amely a Földet az új Vénusszá változtatja.

"Azzal, hogy Trump tagadja a klímaváltozás tényét és kilépteti Amerikát a párizsi klímaegyezményből, helyrehozhatatlan károkat okoz a bolygónak nemcsak a gyerekeink, de a mi életünkben is" – nyilatkozta akkor Hawking.

Azonban nemcsak Trump lépése miatt aggódott a bolygóért. Egy évvel az amerikai elnök döntése előtt már arról beszélt, hogy bár azt megjósolni egyelőre nem lehet, hogy mely évben érheti ilyen jellegű katasztrófa a Földet, az idő előrehaladtával egészen biztossá válik, hogy a következő ezer vagy tízezer évben bekövetkezik ilyesmi.

Hawking azt is kiemelte, a tudomány és a technológia olyan mértékben befolyásolja a jövőnket, hogy egy demokratikus társadalomban muszáj lesz mindenkinek tisztában lennie bizonyos alapvető tudományos tényekkel, hogy képesek legyünk olyan döntéseket meghozni, amelyektől továbbra is élhető lesz a jövőnk.

 


ParaHír Könyvajánló - Nemere István - Hol vagytok idegenek?

- Jártak-e valaha Idegenek a Földön?
- Beavatkoztak-e fejlődésünkbe, történelmünkbe? 
- Az is lehet, hogy ők hozták létre a földi életet?
- Mindnyájan Idegenek vagyunk...?
- Jártak-e itt idegen űrhajósok - járnak-e most is...?

ÉRDEKEL A KÖNYV? << KATT >>


 

 

 


Forrás: 
HVG