A Földön eddig sose látott jégtípust találtak gyémántba zárva

Kategória: 

A földkéreg mélyén kialakult gyémántok szerkezetébe zárva olyan típusú jeget találtak a kutatók, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a Földön természetes körülmények között nem fordul elő – írja a Los Angeles Times.

 

A jégnek többféle szerkezeti felépítése lehet, amelyek eltérő nyomás alatt és hőmérséklet mellett jönnek létre. Ezeket a tudósok számozott alakokkal különböztetik meg. A Földön is jól ismert jég eszerint a jég I. A jégbolygók – mint a Naprendszerben az Uránusz és a Neptunusz – magját azonban nagyrészt nem ez, hanem a jég VII alkotja. Ezt a jégtípust itt még mesterségesen is csak idén februárban sikerült először előállítani. Természetes formájában viszont ismeretlen volt a Földön – egészen mostanáig.

A jég VII másfélszer sűrűbb a jég I-nél, a kristályszerkezete pedig azzal ellentétben nem hexagonális (hatszöges), hanem hexaéderes (kocka alakú). Azért olyan meglepő, hogy a Földön is előfordul, mert bár a létrejöttéhez szükséges óriási nyomás előfordul a bolygónkon, csak olyan mélyen a földkéregben, ahol túl meleg van ahhoz, hogy stabil legyen az állapota. Itt jönnek képbe a gyémántok.

 


ParaHír Könyvajánló: Stephen Hawking - Az én rövid történetem

"Az iskolában a fizika volt a legunalmasabb tantárgy, mert olyan könnyű és magától értetődő volt." Stephen Hawking a Világegyetem titkainak felderítéséről szóló sikerkönyvek egész sorával kápráztatta el a világ olvasóközönségét. Korunk talán legnagyszerűbb kozmológusa most először befelé tekint, és saját életét és szellemi fejlődését tárja az olvasó elé. 

Érdekelne a könyv? << KATT >>


 

A gyémántok akár a földköpenyben, a földkéreg alatt 600 kilométerrel is létrejöhetnek. A kialakulásuk folyamán magukba zárhatnak a környezetükben található apró anyagokat, ezeket a gyémánt tisztasága szempontjából hibának számító vendéganyagok a zárványok.

 

Amikor ezek a gyémántok a különféle geológia folyamatoknak köszönhetően a felszínre kerülnek, hozzák magukkal a zárványok anyagait is. A zárványoknak viszont az a különlegessége, hogy a bennük található anyag ilyenkor is ugyanolyan nagyságú nyomás alatt marad, mint amilyennél a gyémántba záródott. Ezért a gyémántok zárványai a legjobb eszközei annak, hogy a felszíni nyomáson egyébként instabillá váló földmélyi anyagokat tanulmányozhassuk.

Képünk illusztráció (izraeli gyémántkereskedő nyersgyémántot vizsgál hibák és torzulások után kutatva)

Képünk illusztráció (izraeli gyémántkereskedő nyersgyémántot vizsgál hibák és torzulások után kutatva)

Fotó: Jack Guez / AFP

Mivel azonban a gyémántok létrejöttének mélységében túl meleg van a jég VII létrejöttéhez, alapjáraton a gyémántok értelemszerűen nem zárhatják magukba. Magukba tudnak viszont zárni extrém sűrűségű összenyomott vizet. Aztán amikor a gyémánt a földköpenyen át elindul a felszín felé, egyszer csak alacsonyabb hőmérsékletű rétegbe ér – miközben ugye a nyomás a gyémánt belsejében ugyanakkora maradt. Így jön össze, még ha egy kis időeltolódással is, a két szükséges feltétel.

A kutatók egyébként egyáltalán nem jég VII-et kerestek, hanem a szén-dioxid egy különleges fázisát akarták tetten érni, de amikor erre vadászva röntgensugárral vizsgálták a gyémántokat, teljesen véletlenül megtalálták az első közvetlen bizonyítékot a jég VII természetes földi előfordulására. És persze rettentően örültek és izgatottak voltak, hogy tök mást találtak, mint amit erestek – mondta el Oliver Tschauner, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem kutatója, a Science folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Forrás: 
Index