Hold körül keringő űrállomást akar Trump

Kategória: 

A Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló állandó űrbéli kutatóhelyet akar létrehozni a NASA, ám az új állomás a Föld helyett a Hold körül keringene. Az amerikai űrhivatal abban bízik, hogy a tervezett űrállomás 2023-ra, vagyis az első holdraszállás 54. évfordulójára lakhatóvá válik.

A hold körüli állomás egyik azoknak a terveknek, amelyekre Donald Trump amerikai elnök 19,9 milliárd dolláros büdzsét javasolt a 2019-es évre. Az USA jelenlegi vezetése nagy hangsúlyt (és sok pénzt) fektet az űr emberi felfedezésére, miközben a klímaváltozás kutatásával és az oktatással kapcsolatos kiadásokat alaposan megnyírbálja.

920x1240

Fotó: Boeing

Összesen körülbelül 2,7 milliárd dollárt költenének el 2023-ig a Lunar Orbital Platform-Gateway nevű űrállomás megépítésére, és már jövőre félretesznek a munkálatokra körülbelül félmilliárdot. Persze a terveket még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.
 


ParaHír Könyvajánló: David Eagleman - Az agy - A te történeted

„Az agy minden oldala tartogat meglepetéseket, a könyv éppoly fantasztikus, mint amilyen magával ragadó.” - Stephen Fry

Érdekelne a könyv? Katt ide: http://adamobooks.com/termek-Az-agy---A-te-torteneted-4286.html


 

A Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hasonlóan a holdhoz szánt platformot is fokozatosan építenék meg. Az energiatermelő modult és a hajtóművet várhatóan 2022-ben bocsátanák fel. Ezek a modulok szükségesek ahhoz, hogy a majdani űrállomás a megfelelő pályán maradjon. Egy évvel később következnek a lakómodul felvitele, ahol az asztronauták egy huzamban 30-60 napot tölthetnek el. 

Az új állomásnak más felépítésűnek kell lennie, mint az ISS-nek, mert sokkal erősebb ott a sugárzás, és ettől meg kell védeni az asztronautákat.  

A holdközeli állomásnak más küldetésekben is fontos szerepe lehet. A NASA azt tervezi, hogy innen indítja majd tovább az űrhajósokat a Mars, vagy más távolabbi célok felé. Lézeres adatkapcsolatot is kiépítenek, hogy gyorsabban tudjanak nagy adatcsomagokat küldeni.

A tudományos életnek is szüksége lesz egy új állomásra, Trump ugyanis 2024 után nem költene többet a Nemzetközi Űrállomásra. Ehelyett lehetővé tenné, hogy kereskedelmi szolgáltatásokat indítsanak rajta, és az űrturizmus tartsa fenn a létesítményt.  

Forrás: 
Index