Az univerzum fekete szörnyei felzabálják a nagytömegű galaxisokat

Kategória: 

Az univerzum legnagyobb fekete lyukai gyorsabban nőnek, mint a galaxisukban formálódó csillagok, így végül a falánk fekete lyukak felfalják a nagy tömegű galaxisokat - állapította meg két egymástól független kutatás. Az eredmények a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja és más teleszkópok adatain alapulnak.

A csillagászok hosszú évek óta gyűjtenek adatokat a galaxisok csillagainak fejlődéséről és a galaxisok középpontjában lévő szupernagy tömegű - a Nap tömegénél több milliószor vagy milliárdszor nagyobb - fekete lyukak növekedéséről. Ezek az adatok arra utaltak, hogy a fekete lyukak és a nekik otthont adó galaxis csillagai párhuzamos mértékben növekednek. Yang Guang, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója és munkatársai a Földtől 4,3-12,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisokban lévő fekete lyukak növekedési arányát tanulmányozták.

Kiszámolták a szupernagy tömegű fekete lyukak növekedési mértékének és a galaxis csillagainak növekedési mértékének hányadosát. Elméletük az volt, hogy ennek a hányadosnak körülbelül állandónak kell lennie minden galaxisban.Ehelyett azonban kiderült, hogy a szupernagy tömegű galaxisokban a hányados jóval nagyobb.


ParaHír Könyvajánló: Nemere István - Titkok könyve

A könyv annakidején elsőnek adott hírt Magyarországon a parapszichológiai jelenségekről és más rejtélyekről, pl. az UFO-król. A megjelenést követő hónapokban hatalmas sajtóvita bontakozott ki róla, a tudományos élet prominens képviselői támadták és tagadták a benne foglaltakat - amelyekről azóta bebizonyosodott, hogy valóban léteznek...

Érdekelne a könyv? Katt ide: http://adamobooks.com/termek-Titkok-konyve-43.html


Az összesen mintegy 100 milliárd naptömegű csillagokat tartalmazó galaxisokban a hányados mintegy tízszer nagyobb, mint 10 milliárd naptömegnyi csillagot tartalmazó galaxisokban. Niel Brandt kutató szerint "elképzelhető, hogy a nagytömegű galaxisokban a nagytömegű fekete lyukak hatékonyabban szívják el a hideg gázt, mint a kisebbekben". Egy spanyol kutatócsoport is bizonyítékot talált arra, hogy a legnagyobb tömegű fekete lyukak növekedése lehagyja a galaxis csillagainak növekedését. Mar Mezcua, a spanyolországi Űrtudományi Intézet munkatársa és kollégái 72 olyan galaxist vizsgáltak, amely a Földtől 3,5 milliárd fényévnyi maximális távolságra van.

FORRÁS: JOSH VALENZUELA / UNM

Arra jutottak, hogy a fekete lyukak tömege mintegy tízszer nagyobb, mint amennyit más módszerekkel végzett becslések sugalltak, amelyek abból a feltételezésből indultak ki, hogy a fekete lyukak és a galaxisok azonos ütemben növekednek. Ebből következtetnek arra, hogy valószínűleg ezek a fekete lyukak jóval mohóbban falják fel környezetüket, mint azt eddig hitték.

Forrás: 
MTI