Nem filmtrükk a holdautó a Holdon

Kategória: 

A Szovjetunióban 1955-ben terjesztették elő a Holdra repülés tervét. A Luna program keretében több műholdat juttattak Hold körüli pályára, illetve két holdjárót (Lunohod-1 és 2) szállítottak a Hold felszínére. Utóbb mindkét holdautóról fényképet is készített a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) holdszondája, ezzel cáfolva a kétkedők által terjesztett állításokat, hogy a Földön, stúdióban vették fel a holdjárós képeket.

A Lunohod–1 volt az első ember alkotta, első automata holdjármű, amely sikeresen eljutott a Holdra,. A tudományos kutatást segítő technikai eszközt a Luna–17 juttatta el a Hold felszínére 1970. november 17-én. Három évet kellett várni, hogy a második holdjáró is landoljon. A Lunohod–2-t a Luna–21 juttatta el a Hold felszínére, 1973. január 15-én.

A Lunohod-2 a Hold felszínén (művészi elképzelés).

FORRÁS: LEEMAGE/©STEVEN HOBBS/NOVAPIX/LEEMAGE/STEVEN HOBBS

A holdjáró öt Hold-nappalon át (körülbelül 4 hónapon keresztül) üzemelt.

A tudományos információk megszerzésén-továbbításán kívül 37 kilométeres utat tett meg a Holdon felszínén, (Az egész küldetés részletes nyomvonala ezen az oldalon tekinthető meg.) 86 panorámaképet és 80 000képet készített a Hold-térkép kidolgozásához. 700 talajvizsgálatot végzett különböző helyszíneken.

A Lunohod-2 vázlatos felépítése

FORRÁS: MTI

Az összeesküvéselmélet-hívők – mint oly sok űrkutatási eredményt – természetesen a Lunohod küldetéseinek valódiságát is kétkedve fogadták. Őket valószínűleg az sem győzi meg, hogy a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondájának 2010-ben készített felvételein mindkét holdjárót sikerült azonosítani.

Forrás: 
ORIGO