Az élet bölcsőjére bukkanhattak a Marson

Kategória: 
Kutatók egy csoportja olyan területet talált a Marson, melynek tanulmányozása a földi élet kezdetéről is árulkodhat.
 

Egy nemzetközi csapat a Mars Reconnaissance Orbiter adatait elemezve hatalmas lerakódásokat fedezett fel a Mars egyik déli területén, az Eridania-medencében – számol be a NASA Jet Propulsion Laboratory. A szakértők úgy vélik, hogy az üledékek a bolygó vulkáni aktivitásának korában alakultak ki, amikor az olvadt kőzetek elérték az egykori hatalmas tenger fenekét.

Paul Niles, a NASA munkatársa szerint ez a régió akkor is sokat elárulhat az élet megjelenéséhez szükséges körülményekről, ha a Maron sosem leljük meg a mikroorganizmusok nyomait. A kutató hozzátette, a vulkáni aktivitás és az állóvíz kombinációja olyan környezetet teremtett, mint amilyen a korabeli Földön is volt.

A vörös bolygón manapság nincsenek aktív tűzhányók és állóvizek. A becslések alapján a vizsgált lerakódások 3,7 milliárd éve jöttek létre. Mivel a Földön a mélytengeri hidrotermális körülmények közt jelenhettek meg az első létformák, az Eridania-medencéhez hasonló régiók elemzése bolygónk történetének megértése miatt is fontos.

Bár a hidrotermális környezetek még ma is megtalálhatóak a Földön, az aktív köpeny miatt azonban csak kevés geológiai bizonyíték maradt fenn az élet hajnalának korából.

Niles szerint az Eridania-medence sokban emlékeztet a Föld mélytengeri körülményeire. Könnyen elképzelhető, hogy más idegen égitestek, például az Enceladus hasonló közegeiben szintén kialakulhatott az élet.

A szakértők becslése alapján az egykori Eridania-tengerben 210 000 köbkilométer víz helyezkedett el. Ez nagyjából annyi víz, mint amennyi az ősi Mars többi tavában és tengerében összesen volt, és kilencszer több, mint amennyi az észak-amerikai Nagy-tavakban együttesen van.

A csapat úgy gondolja, hogy a terület lerakódásai új asztrobiológiai célpontot jelentenek a Marson. A térség elemzése nem csupán az égitest történetének megértésébe segíthet, hanem a korai Föld alaposabb megismerésében is.

Forrás: 
24.hu