Stephen Hawking: Trump a szakadék szélére sodorta a Földet

Kategória: 

Stephen Hawking exkluzív interjút a BBC-nek. A Cambridge-i professzor elmondása szerint Donald Trump döntése, miszerint kilép a párizsi klímaegyezményből, visszafordíthatatlan következményeket okozhat a klímaváltozás terén. Mint fogalmazott, az akcióval a Föld egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a Vénuszhoz hasonló melegházszerű bolygóvá alakuljon.

Közel állunk a fordulóponthoz, amikor a globális felmelegedés már visszafordíthatatlanná válik. Trump akciója a Földet a szakadék szélére sodorta, hogy olyanná váljon, mint a Vénusz, kétszázötven fokkal és kénsavas esővel

– értékelt Hawking.

Az éghajlatváltozás a legnagyobb veszély, amivel napjainkban szembe kell néznünk, de megelőzhetjük, ha időben cselekedni kezdünk. A klímaváltozással kapcsolatos bizonyítékok megtagadásával és a párizsi klímegyezményből való kihátrálásával Donald Trump elkerülhető környezeti károkat okozhat a bolygónak, veszélyt okozva a természetnek, nekünk és a gyermekeinknek

– tette hozzá.

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Stephen Hawking, CH, CBE, FRS, Dennis Stanton Avery and Sally Tsui Wong-Avery Director of Research, University of Cambridge speaks on stage as he and Yuri Milner host press conference to announce Breakthrough Starshot, a new space exploration initiative, at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City.   Bryan Bedder/Getty Images for Breakthrough Prize Foundation/AFP

Fotó: Europress

Arra a kérdésre, lát-e rá reális esélyt, hogy környezetvédelmi problémáinkat kiküszöböljük, Hawking pesszimistán felelt, mondván a Föld napjai meg vannak számlálva.

Attól tartok, hogy az evolúció beépítette a mohóságot és az agressziót az emberi génállományomba. Nincsenek jelei a konfliktuscsökkenésnek, a militarizált technológia és a tömegpusztító fegyverek fejlődése katasztrofális következményekkel járhat. Az emberiség túlélésére a legnagyobb remény, hogy önálló kolóniákat hozunk létre az űrben.

Természetesen arról is faggatták, milyen születésnapi ajándéknak örülne a legjobban. Hawking azt válaszolta, a motoros neuronbetegség gyógyíthatóságának.

Amikor 21 éves koromban diagnosztizálták nálam a betegséget, azt mondták, két-három éven belül megöl majd. 54 évvel később, bár gyengébben és kerekesszékben, de még mindig dolgozom és tudományos lapoknak írok. De nagyon nehéz időszak volt, amin a családom, kollégáim és barátaim segítsége nélkül nem tudtam volna keresztül menni.

Forrás: 
24.hu