Japán embert küld a Holdra

Kategória: 

2030-ban embert akar juttatni a Holdra Japán – jelentette be a távol-keleti ország űrügynöksége. A mostani az első terv, hogy a Japán Űrügynökség (JAXA) asztronautát küldene a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) túlra, közölte a szervezet szóvivője az AFP hírügynökséggel.

 

A NASA egy új űrállomás építését tervezi, amely Hold körüli pályán keringene és kiindulópontja lenne az amerikai emberes Mars-missziónak. A 2025-re tervezett projektbe Japán is beszállna.Cserébe az ázsiai ország egyfajta bázisként használhatná az állomást, ahonnan az űrhajósokat már könnyen a Hold felszínére tudná juttatni.

A részletesebb tervet a JAXA jövő évben mutatná be.

Forrás: MTI/Komka Péter

Ázsiában is fokozódik az űrverseny

Az ázsiai országok egyre komolyabban vehető résztvevőknek számítanak az űrversenyben, mind Kína, mind India nagyon sok pénzt fordít űriparának fejlesztésére.

Tavaly novemberben tért vissza például két kínai űrhajós a Sencsou-11 űrhajóval a Tienkung-2 állomásról. Ez volt eddig a leghosszabb űrmisszió a kelet-ázsiai ország történetében. Peking emellett a közelmúltban mutatta be azoknak a szondáknak és rovereknek a terveit, amelyeket az évtized végén a Marsra küldene.

Forrás: 
ORIGO