Üzemzavar miatt elhalasztották a SpaceX rakétájának indítását

Kategória: 

Utolsó pillanatban üzemzavar lépett fel a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon 9 típusú hordozórakétájával, amiért el kellett halasztani a szombati indítást a floridai Kennedy Űrközpontból.

A SpaceX a kilövés előtt 13 másodperccel állította le a visszaszámlálást, miután zavar jelentkezett a hordozórakéta második fokozatának vezérlésében, amit a szakemberek nem tudtak időben elhárítani.

A második indítási kísérletet vasárnapra tervezik, amennyiben sikerül a problémát addig orvosolni. A személyzet nélküli Falcon 9 hordozórakéta addig a floridai űrközpont történelmi, 39A jelű indítóálláson marad. A nap folyamán több ezer látogató gyűlt össze a John F. Kennedy elnökről elnevezett létesítményben, hogy végignézhesse az indítást abból a történelmi kilövőállásból, amelyet több mint ötven éve a Holdra szállásnál, legutóbb pedig 2011-ben, az utolsó űrsiklómissziónál használtak.

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétája felbocsátásra vár a floridai Cape Canaveralben működő Kennedy Űrközpontban

Forrás: MTI/AP/Orlando Sentinel/Red Huber

A tavaly szeptemberi baleset óta első ízben január 14-én indított Falcon 9 típusú hordozórakétát a SpaceX, és a rakéta első fokozata sikeresen visszatért a Csendes-óceánon előkészített úszó platformra. A SpaceX tavaly szeptemberben átmenetileg felfüggesztette az indításokat, miután a Cape Canaveral-i indítóállásban felrobbant és megsemmisült a cég egyik Falcon rakétája. A cég illetékesei szerint időközben azonosították a szeptember 1-jei baleset összes lehetséges okát, és megtették a megfelelő intézkedéseket.

Miután az Egyesült Államok leállította az űrsiklóprogramot, amerikai részről a SpaceX az egyike annak a két vállalatnak, amelyek felszerelést és ellátmányt szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: 
MTI