Az Alpha Centaurinál keres bolygókat a chilei óriásteleszkóp

Kategória: 

Az Európai Déli Obszervatórium azt tervezi, hogy a világ egyik legkorszerűbb csillagvizsgálóját még jobb eszközökkel látja el. A Chilében lévő VLT (Very Large Telescope, Nagyon Nagy Teleszkóp) tényleg a világ egyik legnagyobb távcsőrendszere. Chilében van, az Atacama-sivatagban 2635 méter magasan. Összesen négy, 8,2 méter átmérőjű tükrös távcsőből áll, amelyek külön és összekapcsolva is képesek működni.

Most még jobb eszközöket kapna a VLT, ezekkel már olyan érzékeny lesz, hogy a négy fényévnyire lévő csillagrendszerben, az Alpha Centaurinál is képes lesz élhető bolygókat keresni. Ha léteznek ilyen bolygók, akkor az ESO azt reméli, hogy a teleszkóppal le tudják fotózni ezeket.

potw1119a

Egy ilyen fejlesztés azonban nagyon drága, az Európai Déli Obszervatóriumnak az orosz milliárdos, Jurij Milner ad segítséget. Milner már többször bizonyította, hogy érdekli az űrkutatás, dollármilliókat költött már csillagászattal, űrutazással kapcsolatos tervekre, legutóbb épp Stephen Hawkinggal indítottak közösen egy projektet. Az Alpha Centauri körül már találtak bolygókat, tavaly például egy kőzetbolygót sikerült felfedezni a Proxima Centauri körüli pályán.

A VLT fejlesztése jónéhány évig eltarthat, a teleszkóp VISIR nevű infravörös műszerén szeretnének javítani. Ha minden jól megy, akkor legkorábban 2019-ben lehet majd használni a felújított VLT-t.

Forrás: 
Index