Aranyszínűvé vált a Szaturnusz híres légköri képződménye

Kategória: 

Kékről aranyszínűre változott a Szaturnusz északi sarkánál lévő titokzatos, hatszögletű légköri képződmény.

 

A hexagon lényegében egy körforgást végző felhő, melynek alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető - olvasható a BBC online kiadásában.

A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cassini nevű űrhajója tette, amely 2004 óta figyeli a hatodik bolygót.

A színváltozás valószínűleg a bolygó évszakokhoz köthető változása miatt következett be. A sarkvidékekre beeső napfény mennyisége hatással van a légkörben lévő aeroszolok, vagyis az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek mennyiségére. A tudósok szerint az, hogy a hexagon színe kékesről aranyra váltott, annak köszönhető, hogy a napfény és a légkör kölcsönhatására több aeroszol termelődött.

Forrás: NASA

Feltehetően azért történik ez most, mert a Szaturnusz északi féltekéje 2017 májusában eléri nyári napfordulóját. A Cassini 1997-ben indult útnak a Szaturnuszhoz, hogy az általa gyűjtött információk segítségével a tudósok jobban megértsék a bolygón és más gázóriásokon zajló folyamatokat.

Számítógépes szimulációk segítségével kimutatták, hogy az északi sarkvidék körül a széláramlatokban bekövetkező apró eltérések hatszög alakú formációt képesek kialakítani.

Forrás: 
MTI