Óceánok boríthatják a legközelebbi exobolygót

Kategória: 

Francia kutatók szerint óceánok boríthatják a Proxima b bolygó felszínét, a Földhöz hasonló bolygó felfedezését - a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül - augusztusban jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport.

 

Az asztrofizikusok már akkor közölték, hogy a Proxima b nevű exobolygó olyan távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének. A Proxima Centauri 4,24 fényévnyi - 40 billió kilométeres - távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja. A szakemberek feltételezték, hogy a Proxima b lehet az első exobolygó, amelyre űrszonda látogat, ha meglesz hozzá a megfelelő technológia. A Proxima b tömege legalább 1,3-szor nagyobb a Földénél, nagyjából 7,5 millió kilométer távolságban kering a csillaga körül - ami jóval kisebb mint a Föld-Nap távolság.

A Proxima b lehet az első exobolygó, amire eljuthat az ember

Forrás: ESO/M. Kornmesser

Lehetséges, hogy folyékony víz van a felszínén

A CNRS francia kutatóközpont és az Aix/Mairseille Egyetem kutatói csütörtökön közölték, hogy a várakozássokkal ellentétben egy ilyen közelség nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Proxima b felszíne túlságosan forró lenne ahhoz, hogy folyékony formában létezzen rajta víz. A Proxima Centauri vörös törpe kisebb és ezerszer gyengébb a Napnál, ami azt jelenti, hogy a Proxima b a lehető legjobb távolságban van ahhoz, hogy megfelelő körülmények legyenek rajta az élethez. A bolygó felszínén lehetséges lehet a folyékony víz, és ezáltal az élet bizonyos formái"- írták a francia kutatók közleményükben.

Proxima

Forrás: ESO

A francia kutatók feltételezése azokon a szimulációkon alapul, amelyekkel a bolygó összetételére és átmérőjére keresték a választ. Feltételezve, hogy a bolygó kicsi, legkisebb átmérője 5900 kilométer, akkor az nagyon sűrű lehet. A bolygó teljes tömegének kétharmadát fémes mag alkothatja, amelyet kőzetköpeny vehet körül. Ha van víz a felszínén, akkor az a bolygó teljes tömegének 0,05 százalékát teszi ki, hasonlóan a Földhöz, ahol ez mintegy 0,02 százalék.

Ha a bolygó nagyobb, átmérője 8920 kilométer, akkor tömegét fele-fele arányban alkotja a kőzetes mag és az azt körülvevő víz. Ebben az esetben a Proxima B-t egyetlen 200 kilométer mély, hatalmas óceán borítja. Mindkét esetben egy vékony gázos atmoszféra veheti körül a bolygót, mint a Föld esetében, ami a Proxima b-t élhetővé teheti - írták a kutatók.

Forrás: 
MTI