Két közeli bolygó valóban lakható lehet

Kategória: 

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy találtak két lakható bolygót a tőlünk 40 fényévnyire lévő Trappist-1 nevű vörös törpecsillag rendszerében. Még májusban találtak rá a csillag körül keringő három, nagyjából Föld-méretű bolygóra, és azóta a vizsgálatok megerősítették, hogy ebből kettőnek sziklás a felszíne.

 

A légkörük is hasonlíthat a Földére, de ezt még nem sikerült pontosan megállapítani. Egyelőre annyit tudunk, hogy valahol a Marséhoz hasonló vékony, és a Vénuszéhoz hasonló, pokolian sűrű légkör közé esik e két távoli bolygó atmoszférája.

A Trappist-1 a Vízöntő csillagképben található, és a központi csillag tizedakkora, mint a Nap; alig nagyobb a Jupiternél. Ennek megfelelően a fénykibocsátása is gyenge, 2000-szer kisebb, mint a Napé. A kutatók szerint így is elképzelhető, hogy folyékony víz található a körülötte keringő exobolygókon, ami elengedhetetlen a élet kialakulásához.

trappist

Két bolygó nagyon közel van a csillaghoz, ezek 1,5 és 2,4 földi nap alatt körbejárják, tehát elég gyorsan telnek ott az évek. A harmadik bolygó keringési idejét még nem tudták meghatározni, ez 4 és 73 nap közé esik. 

Több mint száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler

Több mint száz távoli bolygó felfedezését jelentette be hétfőn egy nemzetközi kutatócsoport. A NASA Kepler-teleszkópjának K2-missziója első évében gyűjtött adatok segítéségével összesen 197 lehetséges bolygót figyeltek meg és 104, Naprendszerünkön kívüli csillag körül keringő bolygó létét igazolták.

Az egyik legérdekesebb bolygócsoport egy négy, feltehetően sziklás bolygóból álló rendszer, és a planéták hasonlíthatnak a Földre - áll a kutatócsoportnak az Astrophysical Journal Supplement Series című online szaklapban bemutatott jelentésében.

Nem kizárható, hogy létezik élet rajtuk

A négy bolygó, melyek átmérője 20-50 százalékkal nagyobb a Földénél, a K2-72 nevű, M-színképosztályú vörös törpe körül kering. Csillaguk 181 fényévnyire található a Vízöntő csillagkép irányában. Körülbelül feleakkora, mint a Nap, és kevésbé fényes. A bolygók 2,5-24 nap közötti idő alatt kerülik meg csillagukat, kettőt közülük a Földhöz hasonló mértékű fény éri.

A Kepler-űrteleszkóp első missziója során exobolygók után kutatott a Tejútrendszerben

Forrás: NASA/JPL/Caltech

Szűk röppályájuk ellenére sem kizárható, hogy létezik élet a bolygókon, melyek egy ilyen csillag körül keringenek - fejtette ki a tanulmány vezető szerzője, Ian Crossfield, a Tucsonban lévő Arizonai Egyetem csillagászati laboratóriumának munkatársa.

A szakértők a Kepler űrteleszkóp és a Földről dolgozó teleszkópok adatainak kombinálásával határozták meg az új bolygók létét. A Kepler és K2 missziója úgy fedezte fel az új bolygókat, hogymegfigyelték az adott csillag fényében mérhető halvány ingadozásokat, melyeket egy előtte elhaladó bolygó okoz.

Kutatás a lakható bolygók után

A 2009-ben útnak indított Kepler a NASA első missziója, amelynek célja a nagy valószínűséggel lakható, Földhöz hasonló méretű bolygók felfedezése. A Kepler első bevetése, melynek során az északi félteke egének egy részét vizsgálta csak, 2013-ban ért véget, majdegy meghibásodás kijavítása után kezdődött a K2-misszió, amely során az égbolt nagyobb területét figyeli meg,és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagok nagyobb hányadát megvizsgálni. Mivel az ilyen csillagok a Naphoz hasonlóknál sokkal gyakoribbak a Tejútrendszerben, a közeli csillagok nagy valószínűséggel vörös törpék lesznek.

"Elemzésünk szerint a K2-misszó végére megduplázhatjuk vagy megtriplázhatjuk a közeli és fényes csillagok között keringő, viszonylag kicsi bolygók számát" - véli Crossfield.

Forrás: 
MTI
Index