Még 1500 évet várhatunk a földönkívüliekre

Kategória: 

Legalább másfél évezredet kell várni arra, hogy bejelentkezzenek nálunk az idegen civilizációk - állítják a Cornell Egyetem csillagászai, akik új számításokkal próbálnak választ adni a Fermi Paradoxonra, amely az alábbi kérdést feszegeti:

 

 

Miért nem léptek velünk kapcsolatba az idegenek, ha több milliárd Föld-szerű bolygó van a galaxisunkban?

A tudósok azzal érvelnek, hogy a Földről leadott jeleknek a Tejút bolygórendszereinek legalább a felét el kell érnie ahhoz, hogy azokat biztosan érzékelje egy idegen civilizáció. Ez pedig nem történik meg a következő 1500 évben.

GettyImages-499478735

„Bármikor észlelhetjük az idegenek jelét, de ennek sokkal nagyobb lesz az esélye úgy 1500 év múlva” - fejtette ki Evan Solomonides, aki az új számításait június 16-án mutatja be egy csillagászati találkozón. Persze addig sem érdemes szüneteltetni a külvilágból érkező jelek figyelését, ha nem akarunk lemaradni semmiről.

A tudós hozzátette, hogy csillagászati szempontból

egy meglehetősen unalmas csillag harmadik bolygóján élünk, és a környezetünkben is teljesen átlagos csillagok vannak.

Az idegenek nagy eséllyel azokat a rádiójeleket fogják először észlelni, amelyek a rádiós és tévés műsorsugárzás kezdetekor adott le az emberiség. Az idegeneknek természetesen elég fejlettnek kell lenniük ahhoz, hogy fogadni és értelmezni tudják a jeleinket.

Az első rádiójeleink mostanra a Nap nyolcvan fényévnyi körzetébe jutottak el, körülbelül 8531 csillagra és 3555 Föld-szerű bolygóra. Ami a Tejút több mint 200 milliárd csillagához képest csak kerekítési hiba, még sehol sem tartanak az üzeneteink.

Forrás: 
Index