Szokatlanul nagy folt látható a Napon

Kategória: 

A Nap délnyugati körnegyedében szokatlanul nagy, a Földénél kétszer nagyobb, 25 ezer kilométeres átmérőjű napfoltot fotóztak le svájci tudósok.

 
 
 
 
 

A svájci Winterthuri Csillagászati Társaság közlése szerint a napfoltot vasárnap figyelte meg és fotózta le az Eschenbergi Csillagvizsgáló. 

A napfoltok hőmérséklete mintegy 2000 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a napfelszín többi részéé. Ennek köszönhetően a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán negyede a nyugodt napfelszínének, ezért látni ezeket a területeket sötétnek, noha valójában vakítóan fényesek. A napfoltok többnyire kör alakúak, de vannak szabálytalanok is. 

Illusztráció

Forrás: Wikimedia Commons

Kialakulásuk a Nap mágneses terével magyarázható. Méretük a 300 kilométer átmérőjűtől a több millió négyzetkilométer területű képződményekig változik, élettartamuk annál rövidebb, minél kisebb a folt: a legkisebbeké néhány óra, a legnagyobbaké több hónap is lehet. Markus Griesser, az Eschenbergi Csillagvizsgáló vezetője szerint a most megfigyelt napfolt valószínűleg még két-három napig lesz látható.

Az ilyen foltok közelében általában napkitörések is megfigyelhetők. A most látható folt környékén azonban érdekes módon nem észleltek heves kitöréseket. A napkitörések a Földön felerősíthetik a sarki fényeket, de bizonyos esetekben akár rádiózavart is okozhatnak. 

Forrás: 
MTI