Így nézhet ki a rejtélyes kilencedik bolygó

Kategória: 

Számítógépes modell segítségével mutatták be svájci asztrofizikusok, hogy milyen lehet a titokzatos kilencedik bolygó, ami a feltételezések szerint messze a Neptunuszon túl kering.

 
 
 

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik a kilencedik bolygó. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek. 

A feltételezett kilencedik bolygó tömege akár 10-szerese is lehet a Földének

Forrás: Caltech

Esther Linder és Christoph Mordasini, a Berni Egyetem kutatói szerint a kilencedik bolygó átmérője 3,7-szer nagyobb, mint a Földé, hőmérséklete mínusz 226 Celsius-fok. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

Még nem biztos, de valószínű

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin az úgynevezett Kuiper-övben objektumok mozgása alapján számították ki, hogy léteznie kell egy eddig ismeretlen bolygónak. Azóta szakértők világszerte gyűjtik az információkat, hogy távoli pályáján azonosítsák a bolygó helyzetét.

A berni szakértők számítógépes modellek segítségével szimulálták,

hogyan fejlődhetett a kilencedik bolygó a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti születése óta.

Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című szaklapban számoltak be. 

Kisebb jégóriás lehet

Feltételezéseik szerint a titokzatos égitest egy hélium- és hidrogénburokkal rendelkező kisebb jégóriás - tehát az Uránusz és a Neptunusz egy "kisebb változata". A kutatók által számolt mínusz 226 Celsius-fokos hőmérséklet arra utal, hogy a bolygó hőt bocsát ki. 

Így nézhet ki a kilencedik bolygó

Forrás: AFP/Ho

Ha a bolygónak nem lenne belső energiája, akkor hőmérséklete csak mínusz 263 Celsius-fokos lenne, "mert akkor sugárzása csak a visszavert napfényből állna" - mondta el Linder. 

Az új teleszkóp segíthet

"Tanulmányunk alapján a kilencedik bolygó több mint puszta tömegpont, fizikai tulajdonságai megismerésével testet ölt számunkra" - fogalmazott Christoph Mordasini. A kutatók számításai szerint az égbolt eddigi vizsgálatai során csak kevés esély volt arra, hogy felfedezzenek egy kevesebb mint 20 földtömegű égitestet.

Egy több mint ötven földtömegű testet pedig észrevett volna a NASA infravörös csillagászati műholdja,

a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer - széles látószögű infravörös felmérő felfedező műhold). Így egy érdekes felső tömeghatár adódik a kilencedik bolygó esetében - mondta Linder. 

A jelenleg Chilében épülő nagy égboltfelmérő teleszkóp (LSST) vagy a speciális keresőakciók a jövőben már rábukkanhatnak a bolygóra, vagy kizárhatják létezését - vélik a kutatók.

Forrás: 
MTI