Az idegenek már kereshetnek minket

Kategória: 

A Nature most megjelent számában kutatók kifejtik, hogy az élet keresését olyan bolygókra kellene szorítanunk, amelyről a mi planétánk Nap előtti elhaladását is meg lehet figyelni – ezzel ugyanis növelnénk az esélyét annak, hogy valóban észrevegyenek bennünket.

 
 

René Heller, a Max Planck Intézet naprendszerkutató csoportjának tagja úgy véli, hogy az olyan exobolygók után kellene kutatnunk, amelyeken az esetleg előforduló értelmes élet képviselői képesek megfigyelni bennünket – olvasható a Nature tudományos folyóirat weboldalán

A „szuperföldnek” titulált HD 40307g csillaga lakható zónája közepén kering. Távolsága „csak” 42 fényév, így egyszer talán távcsöveinkkel is megpillanthatjuk a felszínét. Akkor majd kiderül, olyan-e, amilyennek a rajzoló elképzelte…

Forrás: J. Pinfield, for the RoPACS network at the University of Hertfordshire.

A Föld ugyanis egy olyan bolygó, amelyről már a Nap előtti elhaladásából megállapítható, hogy módosult légköre van, és az életről árulkodik –földönkívüli barátaink pedig, ha szintén élet után kutatnak, könnyedén észrevehetnek minket.

Módosítottuk a Föld légkörét

A Nap előtti áthaladásokból, úgynevezett tranzitokból a bolygó atmoszférájáról könnyen meg lehet állapítani, hogy kémiailag módosult a rajta élő emberek, állatok és növények jóvoltából. A hamiltoni McMaster Egyetem tudósai szerint a jövőbeni élet után kutató projekteknek a Földtől 1000 parszeknyire (azaz 3260 fényévnyire) található csillagokra kellene koncentrálniuk, amelyek körül potenciálisan életet hordozó bolygó is keringhet.

A Föld Nap előtti tranzitját könnyen észrevehette már egy fejlett civilizáció

Forrás: NASA

Szűk a keresztmetszet

Az elmélet jelentősen leszűkítheti azt a régiót, ahol érdemes az életet keresnünk, ugyanis a Föld Nap előtti tranzitja nagyon kis sávban látható csak a világűrből. Heller és a McMaster Egyetem asztronómusa, Ralph Pudritz átfésülte ezt a területet, és megállapította, hogy 82 a Naphoz hasonló csillag található benne. Mivel a kutatást csak a Hipparcos űrszonda adataira alapozva végezték, feltételezik, hogy

a fel nem fedezett csillagokkal együtt ez a szám körülbelül tízezerre ugorhat.

Ha e csillagok valamelyike körül kering olyan bolygó, amelyen a miénkhez hasonló intelligens élet található, az idegenek már régen észrevehették, hogy a Föld lakható, és elkezdhettek jelezni felénk – amit mi még nem vettünk észre, hiszen nem kerestük a jeleiket.

Már kutathatnak utánunk

Abban a régióban, ahonnan a Földet megfigyelhetik, a legközelebbi csillag (egy fehér törpe), a Van Maneen-csillag. Egyelőre nem tudjuk, hogy keringenek-e körülötte bolygók, de ha igen, a mindössze négy parszeknyire lévő planétákról tökéletes rálátás lehet a Földünkre. „Ha bármilyen civilizáció túlélte a csillag pusztulását, az könnyen megfigyelheti, ahogy a Napunk körül keringünk” – mondta el Heller.

A földönkívüliek már akár észre is vehettek minket, és jeleket küldhetnek felénk - ezeket azonban észre kellene venni

Forrás: Flickr / plaits

Bár egyelőre a SETI nem készül ezekre a területekre szorítkozó kutatással, Pudritz azért megkezdte a K2, a Kepler űrtávcső missziójának adatait elemezni, hogy

olyan civilizációkat keressen, akik esetleg bennünket próbálnak elérni.Ha sikerül felébreszteni a gyanút, hogy valahol megpróbálnak jelezni az emberiségnek, biztosan több, nagy költségvetésű akciót állítanak majd rá az ügyre. 

Forrás: 
Origo.hu