Meteor robbant az Atlanti-óceán felett

Kategória: 

Február 6-án egy meteor semmisült meg az Atlanti-óceán felett, a robbanásban annyi energia szabadult fel, mint amennyi 13 ezer tonna TNT felrobbanásakor. A cseljabinszki meteorrobbanása óta ez lehetett a legnagyobb ilyen jellegű esemény.  

A robbanás – becslések szerint - 1000 kilométerre történt a brazil partoktól 30 kilométeres magasságban, így az esetnek nem volt szemtanúja, a ScienceAlert tudományos portál szerint a NASA is csak kéthetes késéssel, az amerikai hadseregnek köszönhetően szerzett tudomást az eseményről. Az objektum azóta bekerült az amerikai űrügynökség által irányított Földközeli Objektumok Programjának adatbázisába.

Emiatt nagyon keveset tudni az objektum pontos paramétereiről – mérete nagyjából egy nappali szobáénak felelhetett meg és 13 ezer tonna TNT energiájával felérő robbanás során semmisült meg, ami megközelíti a Hirosimára ledobott atombomba erejét (15 ezer tonna TNT energiája).

Forrás: Origo

Ez az érték nagynak tűnik, a 2013-as cseljabinszki meteorrobbanáshoz képest azonban eltörpül: a világűrből érkezett objektum körülbelül 500 ezer tonna TNT erejével robbant fel az orosz város felett, megsebesítve több mint ezer embert.

Forrás: 
Origo.hu