Olyasmit láttak japán csillagászok, amit ember még soha

Kategória: 

 A csillagászat történetében először észleltek a fekete lyukból – egy hirtelen energiakitöréssel együtt – megjelenő látható fényt. A felfedezés, amelyet a V404 Cygni fekete lyuk vizsgálata közben tettek, arra enged következtetni, hogy más fekete lyukakat is lehet így, akár amatőr távcsövek segítségével vizsgálni.

 

A kutatást a Kyotói Egyetem kutatói végezték, az erről szóló tanulmány pedig a Nature magazinban jelent meg. A munka szerint a 26 éve szunnyadó fekete lyuk 2015. június 15-én „magához tért”, és hatalmas energianyalábot bocsátott ki magából. A csillagászok általában más hullámhosszon, például röntgen- vagy gamma-sugarakkal vizsgálják az ilyen eseményeket. Ez alkalommal azonban a kutatók arra jöttek rá, hogy az egyszerű teleszkóppal is észlelhetők a fekete lyukból távozó fényvillanások, mivel a C404 Cygni két hétig maradt aktív, és némelyik felvillanás több percig, vagy akár órákon keresztül tartott. Kiderült, hogy elképesztő módon már a 20 cm-s lencséjű teleszkópokkal is lehetett látni ezeket, ez pedig az a méret, amelyre bárki szert tehet.

„Már tudjuk, hogy a látható fénytartományban is vizsgálhatjuk a fekete lyukakat, röntgen és gamma-teleszkópok nélkül is” – mondta Mariko Kimura, a Kyotói Egyetem hallgatója.

Persze a fekete lyuk közepében lévő szingularitás nem bocsát ki fényt, hiszen épp azért hívjuk fekete lyuknak, mert benne olyan erős a gravitáció, hogy még a fény sem juthat ki belőle. A fény a fekete lyuk körül örvénylő, korong alakban elhelyezkedő forró anyagból származik. Pontosabban az történik, hogy a korong legbelső részéből érkező röntgensugarak felmelegítik a külsejét, ami ezért látható sugarakat bocsát ki.

A kutatás elvégzéséhez nemzetközi együttműködésre volt szükség, hiszen a föld forgása miatt azonos hosszúsági fokon, körben az egész földön kellett rögzíteni a megfigyeléseket, hogy a kutatók átfogó adatokhoz jussanak.

 
Forrás: 
24.hu
IFLS