Gigantikus fekete lyukat találtak - az új mérőszám 7 milliárd naptömeg

Kategória: 

Óriási, majdnem 7 milliárd naptömegű fekete lyukat találtak a csillagászok. A lyuk több tucatszor nagyobb, mint amire a galaxisa alapján számítottak a kutatók. A felfedezés megkérdőjelezi a galaxisképződés jelenleg ismert modelljeit.

A CID-947 nevű szupermasszív fekete lyukat a Hawaii-szigeteki Keck Obszervatórium, illetve a Chandra és az XMM-Newton röntgencsillagászati műholdak segítségével figyelték meg. A valaha látott egyik legnagyobb fekete lyuk, 11,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezhetett, kétmilliárd évvel az ősrobbanás után. A kutatók a lyuk melletti nagyon gyors gázmozgásból következtetnek az óriási tömegére.

Ez a projekt kifejezetten a közepes méretű fekete lyukakra irányult, amelyek tipikus galaxisokban találhatók. Elég nagy sokk volt meglátni egy ilyen gigantikus fekete lyukat.

– mondta C. Megan Urry, a lyukat bemutató tanulmány társszerzője.

             

Az igazán meglepő azonban nem is maga a fekete lyuk mérete volt, hanem az azt körülvevő galaxisé. Az eddigi ismereteink alapján ugyanis egy ilyen átlagos méretű galaxisban egyszerűen nem szoktak ekkora fekete lyukak kialakulni. A legtöbb ma ismert szupermasszív fekete lyuk mindössze a galaxisa tömegének 0,2-0,5 százalékát teszi ki, míg a most talált CID-947 tömege durván egytizede a galaxisáénak.

A galaxisképződés mai modelljei szerint a fekete lyukak párhuzamos növekednek, nagyjából azonos tempóban. a CID-947 jelentősen gyorsabb növekedési tempója viszont teljesen ellentmond ennek a szabálynak. Ráadásul a fekete lyukak ebben a stádiumban már megakadályozzák új csillagok születését a galaxisukban, ezúttal viszont hiába érte már el a lyuk a végleges méretét, a csillagképződés még mindig zavartalanul folyik.

Forrás: 
Index