Végre! Történelmi bejelentést tett a NASA

Kategória: 

Bár az amerikai állami űrügynökség már évek óta szorosan együttműködik a Space Exploration Technologies nevű, magánkézben lévő, amerikai űrkutatási vállalattal, eddig csak teherűrhajókat küldtek a közös missziók alatt a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA és a Space X vezetősége azonban már évek óta azt tervezi, hogy az amerikai űrsiklók aktív szolgálatból való kivonása után is tudjanak asztronautákat küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, és azon túlra. Robert Behnken, Eric Boe, Douglas Hurley és Sunita Williams lesznek az első csapat.

A NASA és a SpaceX annak ellenére optimista, hogy épp a napokban robbant szét pár perccel a kilövés után a SpaceX Falcon 9 rakétája, ami a Dragon teherszállító űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra szállított volna rakományt.

Ők lesznek az elsők, akiket nem az állami űrügynökség visz ki az űrbe

  • Robert Behnken: az Amerikai Légierő ezredese, aki eddig 1300 repülést teljesített, 25 különböző légi járművön. 2000 óta a NASA űrhajósa, két űrsiklós küldetésben vett eddig részt, 29 napot töltött az űrben.
  • Douglas Hurley: mérnök ezredes, a NASA műveleti igazgatója. az Endeavourral 15 napot, később ő volt az űrsikló programban utolsóként részt vevő Atlantis pilótája.
  • Eric Boe: a Haditengersészet ezredese, az Öböl-háború veteránja, 2000 óta űrhajós. Az Endeavourral és a Discovery-vel 27 napot töltött az űrben.
  • Sunita Williams: a Haditengersészet szlovén-indiai származású századosa, 1998 óta űrhajós. Eddig 322 napot töltött az űrben, 50 óra 40 perccel ő tartja a női űrhajósok leghosszabb űrsétarekordját.

 

 

A NASA, a Boeing és a Space X tervei szerint a közeljövőben tökéletesíteni fogják a Falcon 9 hordozórakétákat és hamarosan elkészül a Boeing CST-100 űrkapszula is. A három cég első közös űrhajókilövését 2017-re jelentették be.

Forrás: 
index.hu