A NASA életet keres az Europán

Kategória: 

 Az Egyesült Államok űrhivatala kiválasztotta azokat a műszereket, amelyekkel meg fogjuk vizsgálni a földönkívüli élet lehetőségeit Jupiter jeges holdján, az Europán. Az égitest elsősorban azért érdekli a tudósokat, mert hatalmas óceánok is vannak rajta. 

Lenyűgöző adatokat gyűjtöttünk be egy évtizeddel ezelőtt, amikor a Galileo űrszonda tizenegyszer megközelítette az Europát, valamint a Hubble űrtávcső megfigyeléseivel, és ezekből arra következtettünk, hogy víz lövell ki a holdról.

        Egy jelenet az Europa Report c. filmből

- mondta John Grunsfeld, a NASA űrküldetésekért felelős igazgatóságának vezetője. Az Europához egy napelemekkel működtetett űrhajót küldenének, amely a Jupiter körül keringene három éven át. A terv az, hogy eközben 45-ször megközelítenék a holdat, 25 kilométertől 2700 kilométerig terjedő távolságra. 

Az űrhajón lesznek kamerák, spektrométerek, jégen átlátó radarok, magnetométerrel vizsgálnák az égitest mágneses mezejét, és hőkamerákkal pásztáznák végig az Europa felszínét, hátha találnak a jeges felszínen melegebb régiókat is.

A küldetés valamikor a 2020-as években valósul meg.

Forrás: 
Index