Rögzítették egy ötven fényévre lévő bolygó színképét

Kategória: 

Az 51 Peg b ötven fényévre van tőlünk, csillaga a Pegazus csillagképben található. 1995-ben fedezték fel, ez volt az első Naprendszeren kívüli bolygó, amelyik egy normál csillag körül kering. A forró jupiterek családjába tartozik, a tömege és a mérete a Jupiteréhez mérhető, de közelebb van a csillagához, így a hőmérséklete nagyon magas.

Jorge Martins chilei PhD-hallgató kutatócsoportja a HARPS bolygókereső spektrográfot használta a felvételhez. A módszer lényege: a csillag színképét a bolygó tranzitja közben veszik fel, amikor a fénye áthalad a bolygó légkörén, így az is nyomot hagy a spektrumon. Amikor a bolygó a csillag mögött van, csak a csillag színképe látható, így a kettő különbségeként előállítható a bolygólégkör spektruma, amiből főleg a hőmérsékletére lehet következtetni.

Fantáziarajz az éppen húsz évvel ezelőtt felfedezett 51 Peg b exobolygóról, az első Naprendszeren kívüli, normál csillag körül keringő planétáról. Az “évforduló tiszteletére” sikerült a bolygó által visszavert csillagfény optikai tartománybeli színképét is rögzíteni.

Fotó: ESO/M. Kornmesser/Nick Risinger

Az eredmények szerint az 51 Peg b tömege a Jupiterének fele, pályasíkja pedig körülbelül 9 fokos szögben hajlik a látóirányhoz. Mérete ugyanakkor nagyobbnak tűnik a Jupiterénél.
Jorge Martins egy hasonlattal érzékeltette a feladat nehézségét a Popular Science-nek.

"Képzeljenek maguk elé egy lámpaoszlopot, ami több száz méterre van, egy kis éjjeli lepke kering körülötte. Ezt a kis lepkét szeretnénk láthatóvá tenni."

Forrás: 
index.hu